Sådan fungerer et huskøb

Rigtig mange beslutter sig hvert år for at købe hus. Hvis man er førstegangskøber, er der en god chance for, at man ikke ved, hvordan et huskøb foregår.

Derfor kan du i denne artikel finde ud af, hvordan et huskøb mere eller mindre foregår fra ende til anden.

Jagten på en bolig

Som det første skal du sætte boligjagten i gang. Det gør du blandt andet ved at kontakte din bank, så du kan få en fornemmelse for, hvilke økonomiske rammer der skal til for at købe et hus. Næstefter skal du i gang med at lede efter en bolig. Sørg for at tjekke op på de kommuner og områder, hvor du leder efter bolig. Det er altid en god ide at være familiær eller i det mindste bare kende lidt til det område, du overvejer at flytte til.

Købsaftale

Når du har fundet et hus, skal der laves en købsaftale. Købsaften bliver lavet af ejendomsmægleren, når alle de væsentlige forhold angående boligen er blevet sat i orden. Det gælder sådan noget som pris, overtagelse mv. Købsaftalen skal underskrives af begge parter, før den er bindende. Køber har seks dage til at fortryde, men sker dette, skal der betales en godtgørelse til sælger. Vil køber være på den sikre side, er det en god ide at få et advokatforbehold ind over her.

Boligadvokaten

Hvis du vælger at få et advokatforbehold, vil din boligadvokat gennemgå købsaftalen og andre vigtige papirer med dig, hvorefter denne vil godkende aftalen med sin underskrift.

Deponering

Deponering betyder, at hvis handlen ikke bliver gennemført, kan køber få sine penge igen. I dette stadie af huskøbet bliver den aftalte sum deponeret hos ejendomsmægleren, så pengene er klar til udbetaling, når handlen går igennem.

Skøde

Når alt er på plads, sørger advokaten for at oprette et skøde, som skal underskrives af både køber og sælger. Der oprettes tinglysning ved køb af fast ejendom og hermed boligen.

Overtagelse

Ved overtagelse aflæser køber og sælger i fællesskab sådan noget som vand, el mv. Disse aflæsninger meddeles til købers advokat, så denne kan udarbejde en refusionsopgørelse. Desuden skal diverse forsyningsselskaber informeres om ejerskiftet.

Refusionsopgørelse og deponering frigives

Til sidst udarbejder købers advokat en refusionsopgørelse, som igen skal underskrives af både køber og sælger.

Den tidligere oprettede tinglyst bliver overdraget til køber, og pengene bliver frigivet til sælger. Hermed er købet afsluttet, og køber og sælger har hver fået deres ud af handlen.